Wat is bekkenoefentherapie?

Bekkenoefentherapie is beweegzorg voor mensen met bekkenpijn, bekkenklachten, bekkeninstabiliteit of problemen met de bekkenbodem. Bekkenoefentherapie verhelpt, verlicht en voorkomt klachten in het bekkengebied.

Bekkenoefentherapie is een erkende specialisatie van algemene oefentherapie.

Wat is een bekkenoefentherapeut?

Een bekkenoefentherapeut is een oefentherapeut die, na de hbo-opleiding Oefentherapie, een tweejarig traject op hbo-masterniveau heeft gevolgd en zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van bekkenpijn en bekkenklachten.

Een gespecialiseerde bekkenoefentherapeut is aangesloten bij het Platform Bekkenoefentherapie. Dit platform is onderdeel van de beroepsvereniging voor oefentherapeuten VvOCM en bewaakt de kwaliteitscriteria voor de aangesloten oefentherapeuten. Een bekkenoefentherapeut volgt regelmatig verplichte bijscholing en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat doet een bekkenoefentherapeut?

Een bekkenoefentherapeut behandelt bekkenklachten, stoornissen in de bekkenbodem en bekkenpijn. Een bekkenoefentherapeut behandelt niet alleen je bekkenklachten, maar kijkt ook naar jouw manier van bewegen en je houding. Als het nodig is geeft een bekkenoefentherapeut je advies over:

  • het belasten van je bekken
  • problemen bij het plassen (incontinentie)
  • problemen met je ontlasting
  • pijn bij het vrijen en erectiestoornissen
  • eet- en drinkgewoonten
  • gebruik van hulpmiddelen, zoals een bekkenband.

De bekkenoefentherapeut onderzoekt óf en waar het mis gaat tijdens het bewegen gedurende dagelijkse activiteiten. Daarbij kijkt hij of zij verder dan fysieke factoren zoals je ademhaling, spierspanning, pijnsignalen, bewegingsvrijheid en motorische controle. Ook de situaties waarin je problemen ervaart, je persoonlijke omstandigheden en omgevingsfactoren worden meegenomen in de behandeling. Naast gerichte oefeningen geeft de bekkenoefentherapeut je inzicht in de aandoening en de manier waarop je het beste met je klachten om kunt gaan.

Een bekkenoefentherapeut is getraind en gewend om te spreken over incontinentie, problemen met de ontlasting of seksuele problemen.

Je hebt geen verwijzing nodig om naar de bekkenoefentherapeut te gaan.