Zindelijk worden gaat meestal vanzelf. De meeste kinderen worden tussen de 2 en 4 jaar oud zindelijk. Om dit proces goed te doorlopen, is het belangrijk dat kinderen begrijpen hoe hun lichaam werkt. Daarnaast moeten ze leren voelen wanneer ze moeten plassen of poepen. Heeft je kind moeite met zindelijk worden? Of heeft het deze vaardigheid verloren? Dit kan een grote impact hebben op je kind en de omgeving. Onze kinderbekkenfysiotherapeut kan hierbij helpen!
Wat is kinderbekkenfysiotherapie?
Kinderbekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij een kinderfysiotherapeut of bekkenfysiotherapeut zich richt op de behandeling van kinderen met plas- en/of poepproblemen. De kinderbekkenfysiotherapeut helpt kinderen op een speelse manier om te voelen waar hun bekkenbodemspieren zich bevinden en hoe ze hier controle over kunnen krijgen.
Kinderbekkenfysiotherapie kan helpen bij diverse problemen, zoals:
- Moeite met zindelijk worden
- Plasproblemen: urineverlies, plasongelukjes, een onrustige blaas, heel vaak moeten plassen, moeite met plassen of plas te lang ophouden
- Poepproblemen: ontlastingsverlies, poepongevalletjes, verstopping (obstipatie), alleen in de luier willen poepen
- Angst om te plassen of poepen
- Bedplassen
- Buikpijnklachten
- Terugkerende blaasontstekingen
Onze werkwijze bij Achter De Blauwe Deur
Verwijzing en aanmeldingVerwijzing en aanmelding
Vaak wordt een verwijzing afgegeven door een huisarts of specialist, maar dit is niet altijd nodig. Je kunt ook op eigen initiatief een afspraak maken.
Vraaggesprek en onderzoek
Na aanmelding volgt een uitgebreid gesprek met ouders en kind. Hierbij brengen we de hulpvraag in kaart en stellen we vragen over plassen, poepen, toilethouding, eet- en drinkgewoonten en de algemene ontwikkeling van je kind. Een plas- en/of poeplogboek kan helpen om meer inzicht te krijgen in het probleem. Vervolgens vindt een lichamelijk onderzoek plaats.
Behandeling
Op basis van het intakegesprek en onderzoek beoordelen we of kinderbekkenfysiotherapie nodig is. De behandeling kan bestaan uit:
- Uitleg over het ontstaan en de mogelijke oorzaak van de klacht
- Inzicht geven in de werking van blaas, darmen, plassen, poepen en de bekkenbodem
- Aanleren van juist toiletgedrag, toiletritme en toilethouding
- Advies over voeding en vochtinname
Oefentherapie gericht op:
- Algemene lichaams- en bewegingscoördinatie
- Bewustwording van de bekkenbodem en aanleren van aanspannen en ontspannen
- Verbeteren van de plas- en poepproces
- Herkennen en adequaat reageren op aandrang
- Vergroten van de blaascapaciteit
- Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
Kinderbekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering met minimaal 18 behandelingen. Hoeveel extra behandelingen worden vergoed, hangt af van je aanvullende verzekering.